Hur häller man upp en öl?

Detta med att hälla upp en öl, är det inte bara att hälla? Nja, det finns faktiskt lite olika sätt attt hälla upp en öl på. Det handlar om hur eller på vilket sätt man frigör smak och doft på ölet.

Det finns dessa tre sätt som många går efter;

1. Luta glaset
Luta glaset och häll sakta ned ölet utmed glasets kant. Du behåller all kolsyra, men får bara lite skum. Smak och doft frigörs inte så mycket då kolsyran binder aromerna.

2. Ställ glaset plant
Ställ glaset plant på bordet. Häll ölet mitt i glaset från cirka 5-10 centimeters höjd. Du får mycket skum, men maximerar smak och doft. Mer kolsyra försvinner, vilket gör att den uppfattas lite mjukare.

3. Luta först, håll sedan plant
En kombination av 1 och 2. Du börjar med att luta glaset och häller försiktigt utmed kanten. Därefter håller du ölet plant/rakt och häller i mitten av glaset. Du får skum och kolsyra kvar i ölet, samtidigt som smak och doft frigörs.

Källa: Systembolaget

4 feb 2019