Hur kombinerar man mat och öl på bra sätt?

Det finns alltid en öl som passar till det du har på tallriken eftersom det finns en smakvariation samt kolsyra. Bubblorna gör bland annat att maten känns mindre söt, mindre salt och det balanserar hetta och fett. Dessutom lyfts matens aromer fram av kolsyran. Dock räcker det så klart inte med att bara ha kolsyra för att det ska bli en bra smakkombination mellan öl och mat. Det finns en del andra saker att ha i åtanke.

Du bör till exempel matcha ölets fyllighet. Är det kraftig mat som ska ätas, så matchas det bäst med ett robust öl. Elegantare smaker kräver lättare öl.

Ju sötare maten är, desto beskare blir ölen, eller upplevs som det i alla fall. Sötma i maten reducerar sötman i ölet och det gör att beskan upplevs starkare. Salt och fet mat gör så att ölet blir mindre beskt. Ska du äta en stark maträtt kan det vara bra att veta att het mat förstärker ölets beska.

Snax då?

Chips och jordnötter är ofta ett klassiskt snacks till vinet, men fungerar också perfekt till öl i många olika versioner. Beskan blir mindre i ölet om du äter salta tilltugg. Sedan är det inte heller fel att äta ölkorv, som är en riktig klassiker som finns i otaliga versioner.

För dig som vill experimentera med smakerna är det förstås värt att försöka para ihop rätt korv med rätt öl. En tumregel är till exempel att ljus lager rimmar fint med heta, kryddiga korvar. Även veteöl med sötma kan funka.

Det du ska se upp med är  mörk lager eftersom den lite rostade tonen i den sortens öl gärna förstärker hettan i korven.

Det är även en grundregel kring snacks som har en stark smak, som ostbollar eller andra snacks med chilikrydda. Tänk ljus öl och liten beska som smakkompis här så blir det som allra trevligast. 

12 May 2020