Gör egen glögg

Lucia om ett par dagar, då är det inte fel att äta lussebullar och dricka glögg. Det finns så klart många goda glöggsorter att köpa, men varför inte testa att göra egen?

Här är ett bra recept på glögg du kan göra hemma. Tänk på att kryddorna ska ligga i brännvin i fyra dagar för att ge en välsmakande glögg.

Du behöver
2 hel kanel, bitar
12 kryddnejlikor, hela
2 torkad ingefära, bitar, hel
1 tsk hela kardemummakärnor
3 pomeransskal
2 dl russin
2-3 dl okryddat brännvin
2 flaskor rött vin, enkelt
2-3 dl socker
Till servering:
russin och mandel

Gör så här

Lägg kanel, nejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin i burken. Häll på brännvin tills kryddorna är helt täckta. Förslut med tättslutande lock. Låt detta stå och dra i fyra dagar. Skaka burken då och då.
Sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt de två flaskorna rött vin samt 2 dl av sockret. Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av om du vill ha mer socker. Häll upp på flaska och förvara svalt. Glöggen håller sig minst tre månader men brukar vara urdrucken långt innan dess.
Glöggen hettas upp vid serveringen men får inte koka. Servera med russin och skållade mandlar.

8 dec 2019